Disaronno

Disaronno
Disaronno
Disaronno
Disaronno er en likør af typen amaretto. Amaretto er en sød italiensk likør med mandelsmag, som er lavet på abrikoskerner eller mandler, nogle gange begge dele.

Historie

I 1525 bestilte en kirke i Saronno kunstneren Bernardino Luini (en af Leonardo da Vinci's elever) til at male deres helligdom med kalkmalerier. Da kirken var dedikeret til Jomfru Maria skulle han afbillede Madonna og havde derfor brug for en model. Han fandt sin inspiration i en ung enke krovært, som blev hans model og (i de fleste versioner af fortællingen) hans elsker. Ud af taknemmelighed og hengivenhed ville kvinde give ham en gave. Hendes begrænsede midler efterlod ikke mange muligheder, så hun gennemvædede abrikoskerner i brandy og præsenterede den resulterende sammenkog til en rørt Luini.

Om historien er sand vides ikke, men det er den Disaronno står fast ved, og de hævder endda at den originale hemmelige opskrift er forblevet uændret siden.

Produktet blev kaldt “Amaretto di Saronno” (Amarette fra Saronno) før det adopterede dets nuværende navn “Disaronno Originale”, på grund af marketing og lovmæssige grunde.

Flasken som vi kender den i dag blev kreeret i 1971 af en glasmager i Murano, Venedig. Han håndlavede den unikke firkantede flaske som med sit ravfarvede indhold efterfølgende er blevet et symbol for Disaronno.

Produktion

Abrikoskernerne knuses i en maskine, som kværner dem indtil det bliver til mel. Denne mel vædes i varmt vand som separerer smagskomponenterne fra sukkeret i kernerne. Væsken destilleres herefter under pres, hvilket gør det muligt at gøre det ved lavere temperatur, således at man ikke koger abrikoskernerne. Destillationen foregår ved maksimalt 50 grader, bemærk at dette er en vand destillation da der ikke er alkohol i væsken.
Resultatet af destillationen efter kondensation er olier og vand. Dette bliver opbevaret i en tank hvor de naturligt ville skille sig fra hinanden, og olien bruges i de næste skridt af fremstillingen.

Abriskoskerne olien er en af de primære smagskomponenter i likøren, den anden er vanilje. Disse komponenter (og formentlig flere, opskriften er jo hemmelig) bliver blandet med vand, sukker, alkohol og farvestoffer. Alkoholen er lavet på enten sukkerroer eller sukkerrør (de siger det er det samme når det er destilleret), og sukkeret brugt til at søde likøren kommer fra sukkerroer.

Smag og aroma

En intens aroma af sød marcipan. Dette er en skarp lugtende likør, med bare et strejf af ristede nødder som tilføjer lidt kontrast til den ellers intense sødme. Efter intensiteten af marcipan i duften er den første smag en anelse skuffende. Sødmen er bare ikke helt den samme som duften havde antydet. I modsætning til duften, som går tungt på en enkelt aroma, er der faktisk mere interesse at finde i smagen. Selvom smagen er overvejende nøddeagtigt er der strejf af vanilje og citronskal, samt en bitterhed som afbalancerer sødmen. Køb den her

*Reklamelink