Fermentering

Fremstillingen af alkohol består af flere processer fra afgrøde til endeligt produkt på hylderne. Fermenteringen er den første proces, nemlig processen hvor alkohollen bliver lavet. De efterfølgende processer udvinder den, og gør smagen mere behagelig. Dette sker

Alkohol (ethanol) bliver lavet ved hjælp af fermenteringsprocessen. Under processen omdanner gæret sukker til kuldioxid og alkohol. Gær er små encellede svampe, der indeholde specielle enzymer, som skaber denne reaktion. For at der kan ske en fermentering skal de følgende tre ting være tilstede:


Det er vigtigt, at der ikke er luft til stede, ellers vil gæren producere ethansyre (kemikalitet som findes i eddike).

Sukker findes naturligt i de fleste afgrøder, planter, frugter og bær. Eksempelvis benyttes melasse eller saft fra sukkerrør ved produktionen af rom.
Gær forekommer i naturlig form, men også som kultiveret eller fremdyrket produkt, som vi kender det fra supermarkedet. Gæret er katalysatoren for fermenteringen.

Ved fermenteringen blandes den sukkerholdige afgrøde, gær og vand, hvor væskens temperatur holdes konstant for at gæringen kan finde sted. Når gæringen begynder, “æder” gæret sukkeret, og omdanner det til alkohol og kuldioxid. I takt med at sukkeret omdannes til alhokol stiger alkoholprocenten i væsken selvfølgelig, og alkohollen ender faktisk med at dræbe gærbakterierne. Dette betyder, at man er efterladt med en blanding af alkohol og vand, når fermenteringen er overstået.

Efter fermenteringen er overstået, er man efterladt med en alkoholholdig væske, men for at kunne benytte den til fremstilling af spiritus, så skal den “destilleres”. Dette er processen, hvor man adskiller vandet og alkohollen fra hinanden.
Læs mere om processen her: destillering af alkohol.

De forskellige spiritustyper har forskellige måder, at blive destilleret på. På siden om destillering kan du læse de mest typiske måder, at gøre det på, men vil du hellere fordybe dig med en specifik spiritustype, så klik ind på “om spiritus”, hvor de helt specifikke metoder er beskrevet.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar