Sirup

Sirup er essentielt vand med sukker, som bruges til at give cocktails mere sødme. Sirupper kan være smagssat med alt mellem himmel og jord (det er vitterlig fantasien, der sætter grænserne). Nogle gængse sirupper er nogen såsom rørsukker og honning, mens lidt mere eksotisk vil f.eks. være ingefær eller kamille.


Sukkersirup hældt på flaske.

Sukkersirup hældt på flaske.

Den basale sukkersirup

Dette er grundstenen, den helt basiske sukkersirup. Hvis man læser om cocktails på engelsk, er denne sirup den, der også kaldes “simple syrup”.

Ingredienser:
  • 200g sukker
  • 100ml vand

Bring vandet i kog og tilsæt sukkeren under omrøring. Sukkeren vil opløses i vandet, og man er efterladt med en tyk sirup, som blot skal køles ned og hældes på flaske. Siruppen er tykflydende og klar/gennemsigtig i farven.
Holdbarheden på denne sirup er lang. Det er lidt svært at sige hvor længe, men grundet den høje koncentration af sukker bliver den ikke umiddelbart dårlig, selv udenfor køleskabet.

Champagnesirup

Foruden den helt almindelige sukkersirup, så findes der også de mere eksostiske. Denne sukkersirup får sin smag fra champagne, som kan være med til at give dine cocktails et ekstra pift i den helt rigtige retning.

Ingredienser:
Tilføj både sukker og champagnen i en gryde, hvorefter den varmes op ved lav varme. Når sukkeren er opløst i væsken, kan den tages af varmen og afkøles. Den hældes på flaske, når den er kold.

Holdbarheden burde være omkring et par uger.


Honningsirup hældt på flaske.

Honningsirup hældt på falske.

Honningsirup

Sødmen fra denne sirup stammer fra honningen i stedet for raffineret sukker.

Ingredienser:
  • 200g honning
  • 100ml vand

Metoden er ligesom i den basale sukkersirup; kog vandet og tilsæt honningen under omrøring. Derefter køl siruppen ned og hæld den på flaske.
Holdbarheden af honningsirup er ligesom den basale sukkersirup lang grundet sukkerindholdet.

Hindbærsirup

Denne sirup smagssat af hindbær, som bruges hovedsaligt i cocktailen Clover Club, hvor den bidrager markant til smagen.

Ingredienser:
  • 1 del vand
  • 1 del sukker
  • 1,5 dele hindbær

Alle ingredienserne tilføjes i en gryde, som bringes i kog. Efter blandingen har kogt og al sukkeret er opløst, skal den afkøles, hvorefter resterne fra bærerne sies fra og væsken hældes på flaske.
Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.

Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.

Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.

Hindbær, sukker og vand blandes i en gryde.

Blandingen bringes i kog.

Blandingen af hindbær, sukker og vand bringes i kog.

Når blandingen er kogt igennem, sies klumperne fra og hældes på flaske.

Når blandingen er kogt igennem, sies klumperne fra og hældes på flaske.

Hindbærsirup hældt på flaske.

Hindbærsirup hældt på flaske.

Kamille sukkersirup

Denne sukkersirup er smagssat med kamillete.

Ingredienser:
Metoden er ligesom i den basale sukkersirup; kog vandet og tilsæt sukkeren. Når du har sukkersirup tilsættes de 4 tebreve og lades stå i 30 minutter. Herefter fjernes brevene, siruppen køles ned og hældes på flaske.
Holdbarheden på denne sirup er ikke særlig lang, sukkerindholdet er simpelthen ikke højt nok. I køleskabet holder den cirka 14 dage.

Kokoscreme

Når der skal laves Piña Colada, er der brug for kokoscreme. Typisk køber man den klassiske Coco Lopez kokoscreme (reklamelink), men den kan faktisk også nemt laves selv.

Man blander følgende ingredienser i en gryde og bringer den i kog:
Når det hele er opløst til en uniform væske, køles den ned og er derefter klar til brug.

Rørsukkersirup

Indholdet og fremgangsmåden for at lave denne sirup er præcis den samme som med den basale sukkersirup — i denne opskrift bruges der blot rørsukker i stedet for almindelig sukker. Denne sirup får, pga. sukkeren, et brunlig skær, og kan med fordel benyttes til finere cocktails, hvor ingredienserne har mere at have skulle have sagt, såsom Old Fashioned.

“Sur og sød”-blanding

Denne blanding adskiller sig lidt fra de andre, da denne “sirup” også indeholder en god del citrusjuice. Det sure og det søde skaber en dejlig harmoni, som gør den yderst lækker. En “sur og sød”-blanding laves hurtigt og nemt ved blot at blande ingredienserne sammen.

Ingredienser:
Både limes og citroner kan bruges til citrusjuicen, men vi anbefaler citroner. Enkelte blander endda også citrusjuice fra begge frugter, således at det er halv halv mellem dem.

“Sur og sød”-blanding bruges også, når der skal laves lemonade.

Hjemmelavet lemonade

En kold lemonade er perfekt til en varm sommerdag, og så er den endda super simpel at lave, når man allerede har lavet en “sur og sød”-blanding. Man tilføjer nemlig bare vand og køler blanding ned.

For at lave lemonade, blander man bare disse tre ingredienser:
Bland alle ingredienserne sammen, sæt det på køl. Lemonaden kan serveres, når den er kold. Alt efter hvordan man gerne vil have smagen skal være, kan forholdene justeres. Mere sukker gør den sød, mere citrus gør den syrlig, og mere vand gør den mindre kraftig i smagen.

Der kan evt. pyntes med et par citronerskiver og mynteblade.

Vandmelonsirup

Når der laves sommer-cocktails kan man med fordel lave en sirup, der smager af vandmelon. Siruppen er let at lave, da den blot kræver sukker og saften fra en vandmelon. Blandingsforholdet er 1:1.

Frugtkødet skæres fri fra skalen, hvorefter det enten presses eller blendes, og derefter sies. Saften fra vandmelon og sukker blandes sammen i en skål og omrøres, indtil sukkeret er opløst. Herefter er siruppen klar til brug.

Vandmelonsirup er genialt til sommer-cocktails, hvor der skal lidt ekstra til på smagen.