Rom

Der findes ikke en spiritus, der passer bedre til pirater end rom. Ikke fordi den er tæt forbundet med søfart, heller ikke fordi det er en del af popkultur, men fordi rom er fuldstændig resistent overfor regler. De forskellige stilarter af rom varierer afhængigt af, hvor rommen kommer fra, hvordan de er destilleret, og hvordan de er modnet (hvis de er). Det eneste, der forbinder forskellige typer af rom, er grundingrediensen: sukkerrør.

Historien om rom

Christoffer Columbus medbragte sukkerrør på hans anden tur til Amerika i 1493, som blev plantet på øen Hispaniola. Den spanske hær udbredte efterfølgende afgrøden til flere områder i Caribien, såsom Jamaica og Cuba. Det kan derfor siges, at Columbus var faderen til rom.

Når der produceres sukker fra sukkerrør, er melasse et biprodukt. Plantageejerne opdagede, at i stedet for at smide melassen væk, så kunne man destillere det til rom. Som så mange andre typer af spiritus på den tid, var det slet ikke det, som vi kender i dag. Dengang var rommen bitter, skarp i smagen og lugtede ubehageligt, men opnåede stadig stor popularitet hos de søfarende kolonister og dem derhjemme.

Det var dog først, da kolonnedestillatoren kom til Caribien omkring 1848, at produktionen af rom for alvor blev industrialiseret. Man var nu i stand til at masseproducere rom, og dermed efterkomme den store efterspørgsel, der var hjemme i kolonisternes lande. Bacardi blev grundlagt i 1862 af Don Facundo Bacardi Massó, og firmaet har haft en stor betydning for udbredelsen af rom i den vestlige verden. Produktet Bacardi lavede var blødere og renere end så mange andre, som gjorde, at den hurtigt blev populær globalt.

Rom nød, ligesom tequila, godt af Forbudstiden, hvor rommen blev sejlet fra Caribien og derfra kom ind i det illegale marked. Populariteten varede dog kun til Den Store Depression startede, hvor en stor del af destillerierne måtte lukke ned.

I dag ser markedet lidt anderledes ud, da især den mørke rom har fået sin fremgang. Fremgangen af den mørke rom har gjort, at små destillerier har kunne opstå, hvor de udelukkende laver deres egen specielle rom.

Produktionen af rom

Rom laves på fermenteret sukkerrørssaft eller overskudsproduktet ved sukkerrafinering, melasse. Hvilken afgrøde der vælges her, har stor betydning for det endelige produkt.

Gæringsprocessen kan tage alt fra en halv til flere dage alt efter hvor kraftig en rom, man gerne vil ende ud med. Typisk er alkoholprocenten man ender ud med mellem 5 og 9 procent.

Efter gæringen destilleres væsken i enten et pot still eller en kolonnedestillator, alt efter hvilken type rom man gerne vil have. Typisk vil en mørk rom være destilleret med et pot still, for at bibeholde mest muligt af smagen i produktet, og en lys rom vil være destilleret med en kolonnedestillator.

Til sidst hældes rommen direkte på flaske, hvis det er en lys rom, ellers lagres den på egetræsfade for at give yderligere smag til rommen.

Klassificeringer af rom

Ingen regler, bare rom. I modsætning til klassificeringerne med f.eks. gin, så har rom ikke særlig mange regler. Forskellige lande har deres egne standarder, hvilket betyder, at enhver spiritus, som kommer fra sukkerrør, kan kaldes rom. Typisk kan man dog inddele rom i lys, gylden, krydret, og mørk.


Foruden de ovenstående kategorier har de forskellige lande også deres særlige præg, der kommer til udtryk i de rom, som de producerer.

Anmeldelser af rom



Cocktails med rom