Gin

Gin er brændevin smagssat med enebær, som oprindeligt skulle det være et velegnet middel mod nyrelidelser. Franciscus Sylvius (1614-1672), professor i medicin ved universitetet i Leyden (Holland), har fået æren for at have opfundet gin, men tidslinjen giver ingen mening. Allerede i 1606, 8 år før hans fødsel, havde Holland pålagt genever (som gin hed på den tid) skat. Hvem der reelt opfandt gin er svært at sige med sikkerhed, der er mange realistiske kandidater hvor der endda er en dansker iblandt.

Englænderne opdagede gin da de deltog i Trediveårskrigen (1618-1648) i Holland og så de hollandske soldater drikke genever før de drog i kamp. Termen “Dutch Courage” (hollandsk mod) blev født og englænderne bragte gin med sig hjem. Det var dog først i slutningen af det 17. århundrede at gin for alvor blev populært og fremstillet i England. Krigen imod Frankrig gjorde at man ikke havde lyst til at importere spiritus (brandy) derfra, og man hævede skatterne på det gevaldigt. Dette skabte et sundt marked for gin, som var nemt og billigt selv at producere.

“Gin Lane” af William Hogarth i 1751. I den første halvdel af det 18. århundrede oplevede England det der blev kaldt “Gin Craze” (gin krisen). Mange mennesker over-konsumerede gin og byen af London havde en reel epidemi af ekstrem fuldskab. Det provokerede moralsk forargelse og en lovgivningsmæssig modreaktion der kan sammenlignes med krigen mod narkotika i moderne tid.

Gin er med tiden blevet et synonym med Storbritannien og det britiske folk. Gennem 1800-tallet, hvor gin fik sit store gennembrud, mente overklassen at gin var for proletariatet - noget som underklassen drak for at blive påvirket.
Billedet ændrede sig dog da de britiske søofficerer begyndte at drikke gin. Dette lagde også fundamentet for den tids cocktails, såsom Gin & Tonic.

Produktion

Hovedingrediensen ved fremstilling af gin, foruden enebær, er kolonnedestilleret neutral spiritus med en styrke på 96%, som normalt er lavet på korn. Spiritus lavet på melasse er ikke at foretrække da det vil blive for sødt. Den neutrale spiritus behandles herefter forskelligt, alt efter hvilken type gin man gerne vil opnå.

Det er helt op til producenten hvilke ingredienser og hvor meget deres bruges i produktionen af gin, EU kræver blot at den dominerende smag er af enebær og alkoholprocenten er minimum 37,5%.
Der findes tre forskellige metoder at producere gin på, læs dem herunder.


Klassificeringer

Der er fire forskellige typer af gin, hvoraf smag blanding og aroma er meget forskellige fra hinanden. Typerne er: London Dry, Plymouth Dry, Old Tom og Genever. De bliver allesammen beskrevet herunder:


Typiske ingredienser i gin

Herunder har vi prøvet at beskrive de mest typiske ingredienser i gin. Den første ingrediens er enebær, som er i alle gin, og derfra er ingredienserne ellers mindre og mindre anvendt.


Det her var de mest gængse ingredienser. Typisk vil der også være andre lidt mere specielle ingredienser indover. Specifikt hvad der er i en given gin kan læses i de anmeldelser vi har skrevet herunder i Kendte Mærker.

Anmeldelser af gin

Barr Hill Gin

Barr Hill Gin

Bloom gin

Bloom gin

Bombay Sapphire

Bombay Sapphire

Geranium

Geranium

Gin Mare

Gin Mare

Monkey 47

Monkey 47

Tanqueray No. 10

Tanqueray No. 10

Cocktails med gin

Aviation

Aviation

Bramble

Bramble

Clover Club

Clover Club

Dry Martini

Dry Martini

Gimlet

Gimlet

Gin & Tonic

Gin & Tonic

Pink Gin

Pink Gin

Salty Dog

Salty Dog

Sunflower

Sunflower

Tom Collins

Tom Collins

Vesper Martini

Vesper Martini

White Lady

White Lady



Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar