Tequila

Historien om tequila starter for 3000 år siden hvor “olmekerne” drak den gærede saft fra agaveplanten, ofte kaldt pulque. Drikken var kun tilladt at drikke for præster, krigere, og vismænd da man mente at pulque stammede fra guderne, og derfor ikke var det almene folk. Dog havde folket under ceremonielle lejligheder tilladelse til at drikke det.

Herfra springer vi frem til 1500-tallet hvor spanierne ankommer til Mexico at den udvikler sig. Spanierne løber tør for deres egen brændevin og prøver derfor den lokale drik, som de finder for svag i alkoholprocenter. De begynder at destillere pulquen, en teknik der på tidspunktet allerede var kendt i Europa. Destillatet var dog på ingen måde i nærheden af det vi i dag kalder tequila, den indeholdte alt for mange af affaldsstofferne fra pulquen og alkoholprocent nåede sjældent over 9. Selvom produktet ikke var det bedste lærte man en masse, såsom at man ved at koge hjertet af agaveplanten kunne udskille saften derfra. Destillatet af denne saft kaldes mezcal (på de indfødtes sprog “agavehjerte”) som hurtigt blev meget populær.

I 1595 ulovliggjorde Kong Philip II af Spanien etablering af nye vingårde i Mexico og andre spanske kolonier. Dette var hovedsaligt pga. at Mexico var selvforsynende med at producere vin, og kongen ville gerne tjene på eksporten af spanske produkter til Mexico. Dette udnyttede Don Pedro Sánchez de Tagle da man havde negligeret den blå agaveplante, og han byggede den første tequila fabrik. I dag kender man ham som faderen til tequila.

Det var først da José Maria Guadalupe Cuervo i 1795 får tilladelse af kongen af Spanien, Carlos IV, til at producere tequila kommercielt at tequila for alvor bliver en realitet. Drikken blev herefter hurtigt nationalt den foretrukne spiritus, og man opdagede at den kunne yderligere forbedres ved udelukkende at benytte sig af den blå agaveplante. Internationalt, derimod, skal vi vente helt indtil Forbudstiden fra 1920 til 1933 før tequila fik sit gennembrud.

Produktion

Tequila destilleres på fermenteret saft (pulque) fra agaveplanten Agave Azul Tequilana Weber, som blev opkaldt efter den tyske botanikker Franz Weber der kategoriserede floraen i Mexico. Agaveplanten er desuden i familie med liljen, hvilket gør at det ikke er en kaktus.

Det tager 8-10 år for agaveplanten at gro sig moden og saftig nok til produktionen af tequila. Frugten dampes, ristes eller koges, for at omdanne stivelsen deri til sukker, hvorefter den mases og udludes i vand, som så skaber den ønskede sukkersirup (aquamiel). Til denne sukkersirup skal der blot tilsættes gær og så er fermenteringen i gang.

Når fermenteringen er ovre skal væsken destilleres, og det gennemføres i potdestillatorer over to gange, hvilket gør at det endelige produkt stadig indeholder en masse smag og karakter fra de rå ingredienser.

Klassificeringer

Der er to overordnede klassificeringer: mixto og 100% agave. 100% agave betyder at tequilaen er lavet udelukkende af blå agave, og at der udelukkende er gjort brug af agave sukkeren under fermentering. Ved mixto derimod kan man også bruge rørsukker under fermentationen, det eneste krav er dog at at der bliver brugt 51% blå agave. Legalt kan der også iblandes karamel farve, eg ekstrakt, glycerin, og sukker-baseret sirup.

Derudover er der yderligere 5 kategorier for når tequilaen kommer på flaske. De bliver gennemgået herunder.

Ved at læse etiketten kan du læse hvilken klassifikation tequilaen hører under.

Anmeldelser af tequila



Cocktails med tequila