Barens udstyr

Det er svært at lave den perfekte cocktail uden ordentligt bartender udstyr, derfor vil du her kunne læse dig frem til, hvad du skal bruge og hvordan.

Hvis du ikke har noget barudstyr og bare vil prøve det, så kan det anbefales at købe et basalt bartender udstyr sæt. I sådan et sæt får du de basale ting, der skal bruges for at komme i gang. Kvaliteten er ikke i top, men det er prisen tilgengæld heller ikke. På den måde kan du få en billig introduktion, og få en bedre forstand på, hvad der virker og ikke mindst hvad der ikke gør. Et komplet bartender udstyr sæt købes her: basal bartender sæt (reklamelink).

Barske

En barske er en ske med et langt håndtag, hvor det oftest er drejet således, at den glider nemt i fingrene, når man skal røre en cocktail. Derudover bruges en barske også, når man skal lave lageret shots.

Skeen vist på billedet har også en rund plade påført i toppen, der kan benyttes som en muddler. En rigtig muddler vil være at foretrække, hvis man f.eks. skal muddle ananasstykker, men med sådan en ske kan man let muddle f.eks. limebåde.

*Reklamelink



Cocktailshaker

Her tænkes der ofte på en Boston shaker, som er en todelt shaker, der blot skal trykkes sammen ved at indsætte den mindre halvdel indeni den større halvdel. Gøres dette med is i shakeren trækker shakeren sig sammen, og der bliver skabt et lufttæt forsegling. Forseglingen kan let brydes ved at give den et smæk på siden.
Til tider ser man, at den mindre del er lavet af glas, selvom begge dele også sagtens kan være lavet af tin. Størrelsen på de to cele er typisk 50 cl for den mindre og 80 cl for den større.

Udover Boston shakeren findes der også en shaker, der hedder en Cobbler, som er tredelt. Enkelte kalder også denne shaker for en “hotel shaker”. Cobbler shakeren har en bund, hvori ingredienserne hældes sammen med is, og et låg (hvori der er en grov si), samt et lille låg til selve låget. Det sidste lille låg gør at man kan hælde direkte fra shakeren, hvor isterningerne bliver siet fra.

Den generelle konsensus blandt bartendere er dog, at Boston shakeren er Cobbler shakeren overlegen, når der skal laves mere end et par cocktails. Boston shakerens simplistiske design gør den både hurtigere og nemmere at bruge.

*Reklamelink



Hawthorne strainer

Hawthorne straineren dateres tilbage til 1892, hvor et patent blev udstedt til dens opfindere, William Wright og Dennis P. Sullivan. Den kan bruges til at si isen fra i både shakede og omrørte cocktails ved at indsætte den i shakeren eller røreglasset og hælde cocktailen over i et glas.

I cocktails, hvor man vil fjerne de helt små isflager, skal man fine straine, hvor man gøre brug af en finmasket si sammen med Hawthorne straineren.

*Reklamelink



Jigger

En jigger er et målebæger, der bruges til at lave præcis opmåling. Ved at bruge en jigger sikrer man sig konsistent kvalitet, og man viser overfor gæsterne, at enhver dråbe i cocktailen skal være der.

Jiggere findes i mange afskygninger, men typisk har en jigger to bægere (en i hver ende), hvor bægerne har hver sin størrelse. Det kan f.eks. være 2 og 4 cl, 3 og 5 cl, eller noget helt tredje. Jiggeren kan holdes på midten med pegefingeren og langefingeren, således, at når det ene bæger er fyldt, kan den hurtigt vendes på hovedet (væsken hældes i glasset) og du kan fortsætte med at hælde op.

*Reklamelink



Julep strainer

Julep straineren blev oprindeligt opfundet til at servere Mint Juleps. Den gjorde det muligt at sippe på sin cocktail uden at få mynte eller knust is med, da det var i en tid, hvor sugerøret ikke var opfundet.
I dag bliver den brugt sammen med et røreglas, hvor den puttes på toppen således, at den færdige blanding kan hældes over i et glas, mens isen forbliver i røreglasset.

Hvis ens økonomi er stram, vil vi råde til at nøjes med at købe en ordentlig Hawthorne strainer, da den er mere alsidig.


Muddler

En muddler benyttes, når der er noget i en cocktail, som skal muddles (moses), og det gøres for at få smagen eller væsken ud af ingredienserne. Et eksempel på dette vil være limebådene i en Mojito, som lige skal presses, før der kommer flere ingredienser i.

Det kan ikke anbefales at bruge en muddler af træ, da den på sigt vil flage. Derudover kan overfladebehandlingen give en bismag til dine cocktails, og hvis den ikke har overfladebehandling, suger den hvad end den rører til sig og tager lang tid at tørre, hvilket danner grobund for bakterier.

Vi anbefaler derfor muddlere i plast.

*Reklamelink



Røreglas

Et røreglas er et højt rundt glas med flad bund, som benyttes til cocktails der skal omrøres.
Et eksempel på en klassisk cocktail, der laves i et røreglas, er en Old Fashioned. Alle ingredienserne hældes i røreglasset, hvorefter det fyldes 2/3 op med is, og røres rundt med en barske indtil lige før, man opnår den perfekte nedvanding. Grunden til, at man stopper før den perfekte nedvanding, er, fordi den vil blive opnået når cocktailen kommer i glasset.

I bogen Liquid Intelligence sværger Dave Arnold til at røre cocktails i den ene halvdel af en Boston Shaker. Hans argumentation er, at glas tager længere tid at nedkøle end tin, og derfor ryger isens køling i cocktailen i stedet for beholderen, man bruger til omrøring.
Denne forskel kan dog omgås ved at have røreglas på køl før brug. Derudover giver et røreglas også muligheden for at vise, hvad der sker under omrøringen, og det er jo en fordel, når man underholder gæster.

*Reklamelink



Saftpresse

Hvis du har prøvet at lave meget mere end bare et par cocktails i løbet af en aften, så ved du, at en saftpresse er et uundværligt redskab i baren. Saften fra citrusfrugter bruges hurtigt og da hver frugt ikke giver så meget saft, må det derfor gerne godt gå tjep.
Vi gør brug af en to-delt presse, hvor halvdelen af en citrusfrugt kan indsættes og presses tør for saft med et kraftigt tryk. Værktøjet kan bruges til, når du skal bruge saft til en enkelt cocktail eller til en hel aften. Læs mere om den i afsnittet om friskpresset juice.

Køb din saftpresse her i tre forskellige størrelser (reklamelinks): appelsin, citron, og lime.


Si

Her er der tale om en meget lille si (under 10 cm i diameter) som benyttes til de helt fine shakede cocktails, som skal “fine straines”, såsom en Sidecar. Sien benyttes til at fjerne de helt små isstykker, som ikke bliver taget af hverken en Hawthorne strainer eller låget i en Cobbler shaker. En cocktail siet med en finmasket si, giver en klarere udtryk i væsken.

*Reklamelink



Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar