Barens udstyr

Det er svært at lave den perfekte cocktail uden ordentligt bartender udstyr, derfor vil du her kunne læse dig frem til hvad du skal bruge og hvordan.

Hvis du ikke har noget barudstyr og bare vil prøve det, så kan det anbefales at købe et basalt bartender udstyr sæt. I sådan et sæt får du de basale ting der skal bruges for at komme i gang. Kvaliteten er ikke i top, men det er prisen tilgengæld heller ikke. På den måde kan du få en billig introduktion, og få en bedre forstand på hvad der virker, og ikke mindst hvad der ikke gør. Et komplet bartender udstyr sæt købes her: basal bartender sæt.

Er man lidt mere kvalitetsbevidst og ved hvad der fungerer, så gives der herunder råd til hvad man skal vælge.

Barske

En barske er en ske med et langt håndtag, hvor det oftest er drejet således at det glider nemt i fingrene når man skal røre en cocktail. Derudover bruges en barske også når man skal lave lageret shots.

Skeen vist på billedet har også en rund plade påført i toppen, som kan benyttes som en morter. En rigtig morter vil være at foretrække hvis man f.eks. skal muddle ananasstykker, men med sådan en ske kan man let muddle f.eks. limebåde.



Cocktailshaker

Her tænkes der ofte på en Boston shaker, som er en todelt shaker der blot skal trykkes sammen ved at indsætte den mindre halvdel indeni den større halvdel. Til tider ser man at den mindre del er lavet af glas, selvom begge dele også sagtens kan være lavet af tin.

Udover Boston shakeren findes der også en shaker der hedder en Cobbler, som er tredelt. Enkelte kalder også denne shaker for en “hotel shaker”. Cobbler shakeren har en bund, hvori ingredienserne hældes sammen med is, og et låg (hvori der er en grov si), samt et lille låg til selve låget. Det sidste lille låg gør at man kan hælde direkte fra shakeren, hvor isterningerne bliver siet fra.

Den generelle konsensus blandt bartendere er dog at Boston shakeren er Cobbler shakeren overlegen når der skal laves mere end et par cocktails. Boston shakerens simplistiske design gør den hurtig og nem at bruge.



Hawthorne strainer

En Hawthorne strainer benyttes til at si isen fra i en Boston shaker når cocktailen er shaket færdig. Med en Cobbler shaker vil en Hawthorne strainer være irrelevant da der allerede sidder en grov si i låget på den type shaker. Hawthorne straineren benyttes til alle cocktails der skal straines. Skal cocktailen fine straines kræves der en finere si således at den bliver siet to gange, først af Hawthorne straineren og derefter af den fine si. Grunden hertil er at en Hawthorne strainer kun fjerner store stykker af is med sin fjeder si, de små kommer stadig igennem.

Traditionelt ville man bruge en Julep strainer til når isen skal sorteres fra cocktailen i et røreglas, men en Hawthorne strainer kan også godt bruges her.



Jigger

En jigger er et målebæger som bruges til at opmåle mængden . Jiggeren benyttes især når man benytter dyr spiritus for at vise overfor gæsten at man giver dem den mængde de har betalt for. Dette er i modsætning til at blot hælde med en hældetud, hvor det er nemmere at snyde gæsten.
Jiggere har to bægere, en i hver ende, hvor bægerne har hver sin størrelse. F.eks. kan det være 2 og 4 cl, 3 og 5 cl, eller noget helt tredje. Jiggeren holdes på midten med pegefingeren og langefingeren, således at når det ene bæger er fyldt kan den hurtigt vendes på hovedet (væsken hældes i glasset) og du kan fortsætte med at hælde op.



Julep strainer

Julep straineren blev oprindeligt opfundet til at servere Mint Juleps. Den gjorde det muligt at sippe på sin cocktail uden at få mynte eller knust is med, da det var i en tid hvor sugerøret ikke var opfundet.
I dag bliver den brugt sammen med et røreglas, hvor den puttes på toppen således at den færdige blanding kan hældes ud, mens isen forbliver i glasset.

Hvis ens økonomi er stram vil jeg råde til at nøjes med at købe en ordentlig Hawthorne strainer. Der er ikke noget krav om at man skal have begge to, og de kan som sådan godt bruges til begge dele. Traditionelt bruges Hawthorne straineren til en cocktailshaker, og julep straineren til et røreglas.


Morter

En morter benyttes når der er noget i en cocktail som skal muddles (moses), som gøres for at få smagen eller væsken ud af ingredienserne. Et eksempel på dette vil være limebådene i en Mojito som lige skal presses før der kommer flere ingredienser i.



Røreglas

Et røreglas er et højt rundt glas med flad bund som benyttes til cocktails der skal omrøres.
En klassisk cocktail laves i et røreglas er en Old Fashioned, hvor alle ingredienser hældes i røreglasset, hvorefter det fyldes op med is, og røres rundt med en barske indtil lige før man opnår den perfekte nedvanding. Grunden til at man stopper før den perfekte nedvanding er fordi den vil blive opnået når cocktailen kommer i glasset.



Saftpresse

Hvis du har prøvet at lave meget mere end bare et par cocktails, så ved du at en saftpresse er et uundværligt redskab i baren. Saften fra citrusfrugter bruges hurtigt og hver frugt giver ikke så meget saft, derfor må det godt gå tjep.
Personligt benytter jeg en to-delt presse hvor halvdelen af en citrusfrugt kan indsættes og presses tør for saft med et kraftigt tryk. Værktøjet kan bruges til når du skal bruge saft til en enkelt cocktail eller hvis du skal bruge en hel liter saft. Læs mere om den i afsnittet om friskpresset juice.

Køb din saftpresse her i tre forskellige størrelser: appelsin, citron, og lime.


Si

Her er der tale om en meget lille si (under 10 cm i diameter) som benyttes til de helt fine shakede cocktails som skal “fine straines”, såsom en Sidecar. Sien benyttes til at fjerne de helt små isstykker som ikke bliver taget af hverken en Hawthorne strainer eller låget i en Cobbler shaker, således at man opnår en klar cocktail.



Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar