Bombay Sapphire

Bombay Sapphire flasken.
Adskillige Bombay Sapphre flasker ved siden af hinanden.
Bombay Sapphire brugt i en gin og tonic.

Bombay Sapphire er en London Dry gin der kom frem i 1987, som produceres i Laverstoke, England, af Bacardi. Opskriften er en som daterer helt tilbage til 1761.

Historie

Historien om Bombay gin strækker sig tilbage til 1760, hvor en 24-årg Thomas Dakin byggede hans destilleri på Bridge Street i Warrington (nordvest England). På grund af en dårlig høst begyndte han dog først at destillere sin “Warrington Dry Gin” i 1761. Hans ventetid på et år gjorde det muligt for ham at finpudse på sin opskrift. Den blev aldrig succesfuld, men knap 200 år senere blev den til Bombay gin og 27 år efter det blev Bombay Sapphire skabt ved at tilføje yderligere to planteekstrakter.

Tilbage i det 18. århundrede havde Warrington let tilgængelighed til floden Mersey, som betød at Warrington lå lige på handelsruten mellem Liverpool og London, ideel placering til at udnytte den industriale revolution. Dette gav den unge entreprenør en god forsyning af planteekstrakter og rå ingredienser til at lave en kvalitets gin. Det gav også rig mulighed for at afsætte produktet bagefter.

Thomas Dakin trivedes frem til hans død i 1790'erne, hvor hans søn arvede hans gin opskrift og destilleriet. Sådan fortsatte firmaet frem til William Dakin's (Thomas Dakin's barnebarn) død, hvorefter det blev overtaget af Edward Greenall. Greenall familien var succesfulde bryggere i en nærliggende by. Dakin's Warrington gin blev omdøbt til Greenall's, men opskriften forblev den samme.

Damp infusionen kom på bane da Mary Dakin (Thomas Dakin's svigerdatter) erhvervede en ny type destillator, en lavet af en mand ved navn Corty. Fem år efter blev yderligere en destillator installeret. Denne var mere avanceret end Corty destillatoren og var lavet af en kobbersmed ved navn Carter, en destillator der senere hen bliver kendt som en Carterhead. Begge destillatorer blev stadig brugt indtil i 1961 hvor de blev flyttet til en ny destilleri i samme by, og ved samme lejlighed blev fornyet.

Bombay gin, den der kom før Sapphire. I 1957 opdagede Allan Subin, en advokat fra New York, muligheden for et nyt gin mærke i USA. Efter en del research konkluderede han at Greenall's skulle være dem som skulle lave hans gin, og at deres 1761 opskrift som damp infusion metode var præcis det han søgte. Han havde dog den betingelse at der skulle bruges neutral spiritus lavet på korn, som den originale opskrift foreskrev, ikke melasse som Greenall brugte på den tid.

Bombay og det britiske Indien var inspirationen til ginnens navn, som med Dronning Victoria, indbegrebet af England, blev det nye mærkes ikon. Sabin lancerede hans Bombay Dry gin (nu “The Original”) i 1960, som blev en succes.

I 1980'erne købte firmaet I.D.V. (nu kendt som Diageo) Bombay gin mærket og fortsatte med at have Greenall til at producere ginnen på deres vejne. Der gik ikke længe før endnu en marketing visionær, ligesom Subin, kiggede på opskriften fra 1761 som inspiration til en gin der skulle ændre markedet.
Michel Roux fra Carillon Importers, som var kendt for revolutionerende markedsføringskampagne for Absolut Vodka, så en mulighed for at gøre for gin hvad han havde gjort for vodka.

Ian Hamilton, Greenall's hoved destillatør, fik til opgave at kreere en super-premium udgave af Bombay Dry gin. Hans mission var at holde sig til den oprindelige opskrift, og udvikle den nye ved at tilføre nye planteekstrakter. Hans tilføjelser blev paradiskorn og kubebbær.

Navnet “Sapphire” blev inspireret af “Star of Bombay”, en 182-karat safir fra Sri Lanka. Roux brugte den også til inspiration i kreationen af den firkantede, gennemsigtige, blå flaske.

Diageo solgte i 1997 Bombay gin mærket til Bacardi.

Produktion

Bombay Sapphire går meget op i kvaliteten af deres planteekstrakter, hvilket også er hvorfor de 10 forskellige ekstrakter i opskriften er nøje udvalgt fra forskellige steder på kloden.
De otte ingredienser som Bombay Sapphire deler med Bombay Dry gin er enebær fra Italien, korianderfrø fra Marokko, kaskarillebark fra Indokina, angelik rod fra Sachsen, citronskal fra Spanien, mandler fra Spanien, lakrids fra Kina og violrod fra Italien. De sidste to ingredienser som er unik for Bombay Sapphire er kubebbær fra Java og paradiskorn fra Vestafrika.

Ginnen er lavet på den metode der kaldes for “damp infusion” der gør at den kan anbefales alle som normalt ikke er så meget til gin. Smagen kommer over i den neutrale spiritus når den fordamper under destilleringen og spiritus dampene stiger op igennem en kurv hvori de nøje udvalgte planteekstrakter befinder sig. Spiritus dampene medtager altså smagen fra ingredienserne over i det endelige produkt, men ginnens kompleksitet bliver mindre markant end ved andre produktions metoder.

Smag og aroma

Duften domineres af syrlig citron. Alkohollen kan også fornemmes sammen med enebærrene.
Smagen åbnes op med et strejf af enebær, moden citrus og antydninger af krydderi. Ginnen er glat og gør det muligt for planteekstrakterne at åbne op én efter én samt blandes med enebærrene som kommer lidt på forkant. Afslutningen er mere kraftig, men den bibeholder spiritussens klarhed.

Ginnens lethed og svage bid gør den ideel til en Aviation.

*Reklamelink