Diplomatico Reserva Exclusiva

Diplomatico Reserva Exclusiva På sin placering ved foden af Andesbjergene i Terepaima nationalpark, har Diplomatico destilleriet produceret kvalitetsspiritus i over 50 år. Destilleriet blev designet med øje for alsidighed, således at de, med deres 3 pot-destillatorer og 4 kolonnedestillatorer, kan destillere forskellige stilarter af rom.

Historie

I slutningen af 1950'erne blev de største virksomheder, som var involveret i produktion og distribution af alkohol i Venezuela, grupperet i én organisation kaldet Licorerias Unitas SA. Dette skete på initiativ af Seagrams, som ejede 51% af den nye enhed indtil 1992. I 2001 blev Seagrams opkøbt af Diageo og Pernod Richard. Det varede dog kun til November 2002, hvor en gruppe af lokale investorer købte destillerierne i Licorerias Unitas SA til deres nye selskab Distilleries Unitas SA (DUSA). Selvom selskabet er relativt nyt, så er traditionen om at lave kvalitets rom i Venezuela meget gammel. Der er spekulationer om, at sukkerrør har været dyrket i Venezuela helt tilbage til det 16. århundrede. Systematisk produktion af rom kan dateres tilbage til 1896.

Produktion

Rommen bliver produceret på melasse, som bliver bragt til destilleriet med tankvogn. Melassen bliver hældt i underjordiske lagertanke, som sammenlagt kan rumme 16.000 ton. DUSA foretrækker melasse, som har mellem 48 og 52% sukkerindhold. Mange andre romproducenter kæmper for at få melasse med sukkerindhold over 45%, men Venezuela har fra regeringens side fastsat prisen for sukker meget lavt. Det betyder, at sukkerproducenterne tjener mere ved blot at sælge melasse, end at producere sukker med melasse som et biprodukt.

DUSA dyrker og vedligeholder deres egen specielle gærstamme, som oprindeligt blev udviklet af Seagram's. En prøve af gæren bliver brugt til at starte fermenteringen i en fortyndet melasse. Ilt bliver pumpet ind i væsken for at sikre en aerob fermentering. Som antallet af gærceller stiger, bliver der introduceret mere melasse, og væsken bliver flyttet til en ny tank. Hos DUSA foregår denne formering af gærcellerne henover 4 omgange.

Lige meget om det er en lys eller mørk rom, så bliver den først kolonnedestilleret. Interessant nok, så bliver det resterende vand fra den første destillation bearbejdet, således at det kan bruges til at gøde DUSA's egne sukkerrørsmarker. På den måde går intet til spilde. Da dette er en mørk rom, bliver destillatet destilleret endnu engang, men denne gang i en potdestillator. Væske fra tidligere destilleringer tilføjes for at højne alkoholprocenten.

DUSA benytter hovedsaligt gamle bourbon fade til at modne deres rom. Ifølge Venezuelas lov skal rom modnes i minimum 2 år. De lyse rom, som blot skal modnes i 2 år, anbringes i den varmere del af varehuset, hvorimod de rom, skal modnes i 4-12 år (f.eks. Diplomatico Reserva Exclusiva), bliver anbragt i en køligere del. Pga. varmen i Venezuela forsvinder cirka 7-8% af volumen fra fadene årligt. Normalt er det alkohollen som forsvinder (Angel's Share), men den høje luftfugtighed gør at væsken også forsvinder. Derfor bliver rommen lagret ved nogenlunde den alkoholprocent, som den skal have. I alt har DUSA 21 varehuse, som indeholder omkring 260.000 fade.

Forinden Diplomatico rommen bliver hældt på flaske, bliver den nedkølet til 0 grader, hvorefter den nænsomt bliver filtreret. Ligesom alt andet i processen, bliver rommen også hældt på flaske hos DUSA. Rommen bliver derfor produceret, fra start til slut, i det samme område, før at den bliver sendt ud i verdenen.

Smag og aroma

Hvis du er til de lidt mere søde rom, så er Diplomatico Reserva Exclusiva en rom for dig. Det høje sukkerindhold fra melassen trænger virkelig igennem, og man fristes til at kalde det en likør.

Duften er af karamel, vanilje, og frugter (måske appelsin). Der er et lille strejf af eg. Kombinationen er ikke kompleks, men er yderst behagelig. De samme oplevelser gentager sig for smagen, som er sød og rig. Rommen er tyktflydende, og smagen er lidt nøddeagtig og krydret, hvor eftersmagen er lang, men subtil. Lidt tør nøddeagtig finish med god sødme.

*Reklamelink