Metoder til at lave cocktails

Der findes mange forskellige måder hvorpå man kan lave cocktails hvor hver metode har sine fordele og ulemper. Nogle cocktails kræver en kombination af metoder, men hvordan det udføres vil være beskrevet under hver cocktail.

Build (bygge)

Dette er den nemmeste metode, du kender den allerede, dette er blot det “professionele” navn for det. Metoden er nemlig det at hælde oven i et glas fyldt med is, f.eks. som i en Gin & Tonic hvor man hælder gin i bunden af et glas fyldt med is, hvorefter man fylder det helt op med tonic.

Float

Dette er når man hælder en væske på toppen af en drink til sidst, hvor en af gevinsterne kunne være at lave en “blødende” effekt på cocktailen. Et eksempel på hvor teknikken bruges er en Bramble, hvor Crème De Mure hældes på toppen til allersidst.

Sink

Dette er blot det omvendte af teknikken ovenfor, her lægger man ikke væsken ovenpå, men prøver at få den til at synke til bunds. Et klassisk eksempel på dette er en Tequila Sunrise, hvor man prøver at få Grenadine til at komme til bunds, og danne den der nydelige “solopgang”. Teknikken udføres ved at hældes forsigtigt langs et sugerør, således at væsken ledes langs sugerøret til bunden af drinken.

Churn

Metoden her er at man tager en barske og “vender” væsken i glasset således det bliver blandet sammen. Teknikken er oftest brugt i cocktails hvor der er blevet brugt knust is, og lad være med at fylde helt op med is før blandingen vendes sammen.

Bash

Teknikken omhandler udelukkende blade, som f.eks. mynteblade. I stedet for at kværne mynteblade og lignende til ukendelighed benytter man denne teknik, hvor man blot lægger bladene i den ene hånd og giver dem et fast klap med den anden. På den måde frigives smagen fra bladene stadig, men på et mere passende niveau. Desuden er man også ude over problematikken med at blade sætter sig fast i sugerør når de blot klappes, og rent æstetisk ser et helt blad i drinken også bedre ud.

Soak

Metoden benyttes til cocktails såsom Mint Julep, hvor en sukkerknald vædes med en aromatisk bitter og derefter bliver muddlet sammen med en barske danskvand. Dette er den langsomme og udførlige metode til at lave disse cocktails, da det man essentielt gør ved at bruge denne metode er at lave sukkersirup i glasset. Teknikken ser dog meget godt ud bag baren.

Muddle

Denne metode er bedst kendt fra Mojito hvor man med en morter presser limebåde og rørsukker sammen. Metoden bruges til at mose saften fra bær, citrusfrugter, og lignende ud så det bliver en del af cocktailen. Desuden vil man normalt også churne efter at have muddlet således at man ikke ender med en frugtsalat i bunden af sin cocktail.

Shake and strain

Her hælder man alle ingredienserne i en cocktailshaker, fylder med is, ryster og hælder cocktailen i glasset, hvor man sier isen fra. Som hovedregel bliver man ved med at ryste indtil der kommer kondens på ydersiden af cocktailshakeren. Fidusen er at man nedkøler cocktailen mens man ilter og nedvander den en anelse.
Long Island Iced Tea er et eksempel på en cocktail som skal rystes, før den bliver toppet af med cola.

Shake and fine strain

Metoden er præcis ligesom “shake and strain” med de samme fordele. Denne metode adskiller sig dog ved at man benytter en endnu finere si, således at selv de mindste isflager bliver sorteret fra og man er efterladt med en klar og ren cocktail. Dette er metoden til cocktails såsom Cosmopolitan.

Dry shake

Denne teknik benyttes som regel kun til cocktails som indeholder æggehvide, hvilket gør sig gældende for rigtig mange med “sour” i navnet (eksempelvis Whiskey Sour).
I stedet for at ryste cocktailen sammen med is, så vælger man først lige at ryste den uden. Det der sker når du ryster ingredienserne sammen uden isen er, at proteinerne i æggehviden koagulerer og danner en masse skum. Denne skum kommer til at lave et dejlig lag på toppen af cocktailen, når den hældes ud. Du kan læse mere om brugen af æg i cocktails her: æg i cocktails.

Husk, at isterninger normalt er det som får dit shaker tin til at trække sig sammen og dermed holde sig sammen. Det gør det nemt, at spilde ud over det hele, hvis man ikke er opmærksom.

Stir and strain

Denne metode er nok bedst kendt fra James Bond, hvor han frabeder den hver gang. Her omrøres cocktailen i et røreglas fyldt med is indtil man opnår den ønskede nedvanding og temperatur. Herefter hældes cocktailen på glas, hvor isen bliver sorteret fra ved hjælp af en Julep strainer. Som jeg måske røbede tidligere så er dette nemlig metoden til f.eks. at lave en Dry Martini.

Layered

Denne metode er den hvor man ligger ingredienserne i lag således at der tydeligt kan ses forskel på lagene. Et eksempel på denne metode er shottet B52 hvor farverne fra bunden bliver sort, lys brun, og gennemsigtig på toppen. Lagene laves ved at bruge væsker med forskellig massefylde, men også ved at hælde langsomt på en ske så væsken langsomt kan ligge sig ovenpå, og ikke blande sig med laget under.

Blended

Navnet siger lidt sig selv. Her tager man alle ingredienserne i en blender hvorefter man blender dem sammen, oftest med en masse is, således at man opnår en tyktflydende væske. Væsken skal være tynd nok til at man kan drikke den igennem et sugerør, men stadig så tyk at et sugerør kan stå lodret. Et godt kendt eksempel på en sådan drink er Piña Colada.